Gemert - Doonheide II

Faciliteiten tonen

Alles wissen

Bereken uw reistijd

Vervoer
Maximale afstand
Alles wissen

Gemert

Gemert is een karakteristiek kerkdorp, gelegen in het Land van de Peel en de Brainportregio. Op nog geen half uurtje rijden van dorpen en steden zoals Eindhoven, Uden en Meierijstad. Gemert maakt deel uit van de Heerlijckheid Gemert- Bakel en kent een rijke en zeer diverse cultuurhistorie die overal in de gemeente zichtbaar is. Van het kasteel en de Latijnse school in Gemert tot de molens en de oude akkers in de directe omgeving.

POSITIEF EN VRIJ

Heerlijckheid Gemert was een zogenaamde vrije rijksheerlijkheid binnen het Heilige Roomse Rijk. Een soort ministaatje waar verschillende privileges en vrijheden golden. Het statige kasteel van Gemert, dat momenteel een intensieve renovatie ondergaat, vormde het middelpunt hiervan.

De status van vrije rijksheerlijkheid werd in de achttiende eeuw opgeheven, maar het positieve gevoel en de Bourgondische sfeer zijn in Gemert nog altijd merkbaar. Tegenwoordig is Gemert een bescheiden stad met de gemoedelijkheid van een dorp. Alle voorzieningen zijn voorhanden en toch kun je hier niet over straat zonder tenminste drie bekenden te begroeten.